Este posibil ca la unele
reţete să fie necesară dublarea cantităţilor de mai jos.
Pentru
obţinerea a 300 gr de aluat
un vîrf linguriţă rasă de sare
175 gr făină
85 gr unt s-au margarină rece,
tăiat cubuleţe
1 ou bătut
2 – 3 linguriţe de apă rece
1. Se pune făina cernută şi sare într-un vas şi se freacă
cu grăsimea pînă ce amestecul seamănă cu nişte firmituri fine.
2. Se face o groapă în centrul amestecului şi se adaugă
oul şi 2 lingurişe de apă. Se amestecă bine, pînă se obţine un aluat tare dar nu
uscat, adăugînd şi restul de apă dacă vi se pare că este necesar.
3. Se pune aluatul pe o suprafaţă plană, presărată cu
făină şi se frămîntă uşor timp de 1 minut. Se foloseşte conform reţetei s-au se
pune la frigider înfăşurat în folie de plastic, unde se poate ţine pînă la 2
zile.
Cum se face aluatul
de clătite
Această metodă de făcut
clătite se aplică tuturor reţetelor de clătite din acest site, deşi
ingredientele aluatului pot fi diferite.
Se
obţin 8 clătite, cu diametrul de 20 cm
125
gr făină
un
sfert de linguriţă de sare
1 ou
300
ml lapte
30
gr unt topit ( opţional )
1. Se pun într-un vas făina cernută şi sarea. Se face o
groapă în centru şi se amestecă treptat cu oul cu un tel lung s-au cu o lingură
de lemn, adăugînd puţin lapte cînd amestrcul se întăreşte, pînă cînd se încorporează toată făina şi cam jumătate
din lapte.
2. Se bate viguros timp de 2 minute, apoi se adaugă
restul de lapte, şi untul, dacă este cazul. Se acoperă şi se lasă să stea 30 –
60 minute.
3. Pentru prăjirea clătitelor, se amestecă aluatul şi se
toarnă într-un vas gradat. Se unge cu ulei vegetal o tigaie care nu lipeşte, cu
diametrul de 20 cm, şi se încinge pînă cînd iese un abur uşor albăstrui.
4. Se toarnă o optime din aluat în tigaie şi se înclină
tigaia astfel ca aluatul să acopere fundul. Se prăjeşte 1 – 2 minute, pînă se
rumeneşte uşor, se întoarce cu o paletă şi se prăjeşte 1 minut şi pe partea
cealaltă.
5. Se trece clătita pe o farfurie şi se acoperă cu hîrtie
impermeabilă la grăsime. În acelaşi fel se mai fac alte 7 clătite. Dacă nu se
folosesc imediat, se pot păstra în frigider 2 – 3 zile într-o pungă de plastic
s-au se congelează.
POFTESTE DE GATESTE !
-->
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu